info[at]oguzhanavci.com

Domain IP Sorgulama


Domain Nedir?

Domain Nedir?

İnternetin en önemli elementlerinden biri Domain yani Türkçe adı ile Alan Adı'dır. Alan adları, web site IP adreslerini daha anlamlı ve yazılması, hatırlaması kolay hale getirir. Web siteniz için karar verdiğiniz isim + .com, .org gibi domain uzantısı ile birleşerek yazılan şekline domain denir. Alan adları sitenizin başarısı açısından çok önemlidir. Bir blog, kurumsal veya E-Ticaret sitesi kurmak istiyorsanız yapmanız gereken ilk ve en önemli şey doğru alan adını bulmaktır.

Eğer Domainler olmasaydı Google'a girebilmeniz için tarayıcınızın adres satırına 64.233.191.255 yazmanız gerekecekti. Aynı domain iki farklı web sitesinde olamaz, çünkü alan adları IP numaralarının karşılığı olarak tanımlanır.

Domain Nasıl, Nereden Alınır?

Domain Nasıl, Nereden Alınır?

Domain tescil işlemleri ICANN tarafından yetkilendirilen domain kayıt firmalarından yapılabilir. İlk olarak yapmanız gereken ICANN akredite bir firma seçerek işlemlere başlamaktır. Web sitesine girdiğinizde karşınıza çıkan domain arama bölümüne karar verdiğiniz domain adınızı yazın ve sorgulayın, açılan sayfada seçtiğiniz alan adının .com, .net gibi uzantılarla listelendiğini göreceksiniz. Başkası tarafından tescil edilmemiş olan domainleri sepete atın, devamında üyelik ve ödeme işlemlerini yapın, hepsi bu kadar. Artık bir domain satın aldınız, devamında barındırma hizmeti için hosting alarak web sitenizi kurmaya başlayabilirsiniz.

Domain IP Sorgulama Hakkında Sık Sorulan Sorular

Alan adının hangi IP adresine bağlı olduğunu öğrenme işlemidir. Yukarıdaki arama barına domain adımı yazıp Domain IP Sorgula butonuna tıklayarak IP bulma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Statik IP Numarası, değişken olmayan IP numarasıdır. Statik IP'ler sürekli aynı kalır. Bir diğer adı da Özel IP olarak geçmektedir. Cihazlarımız için eğer ki Statik IP satın almadıysak Dinamik IP kullanıyoruz demektir.

Dinamik IP Numarası, her internete bağlandığınızda servis sağlayıcısı tarafından boş olan IP adresini size geçici olarak ataması ile oluşan IP adresidir.

IP adresi, iki adres arasında veri alışverişi için gereklidir. IP adresleri Genel IP adresleri ve Gizli IP adresleri olarak ikiye ayrılır. Gizli IP adresleri internette işlem yaptığında herkes tarafından bulunamazlar.

Örnek vermek gerekirse, ofisinizde internete bağlandığınızda cihazınızın gizli IP adresi bağlı olduğunuz modeme gönderilir ve siz modeminizin genel IP adresi ile internete bağlanırsınız. Yani IP bulma işleminde sadece modemlerin bağlı oldukları sunucuların nerede olduğunu öğrenirsiniz. IP adresi bulmak için tıklayın.